Obiectele sanitare cu electronică inteligente economisesc apă

Bateriile, toaletele, pisoarele sau dușurile care fac economie încep să fie din ce în ce mai prezente în băile private nu numai în spațiile publice. Achiziționarea acestor echipamente aduce beneficii finaciare chiar dacă investiția inițială este mai mare.O persoană consumă până la 50% din consumul zilnic de apă prin spălatul pe mâini, spălatul pe dinți sau dușurile zilnice. În general o persoană se spală pe mâini de cel puțin 12 ori pe zi durata unei spălări fiind de cca. 10 secunde.

Patru membri de familie consumă 144 litri de apă zilnic cu o baterie monocomadă clasică pe când cu o baterie cu senzor consumul este cu până la opt ori mai mic.Bateriile cu senzor au și avantajul indubitabil de a nu uita niciodată apa curgând. “Cu siguranță merită investiția mai ales dacă sunt copii in casă cărora le place să se joace cu apa, ceea ce poate avea consecințe dezastruase” –spune Radomir Ambroz Directorul executiv companiei Sanela. Ceea ce priveste dușul atât barbații cât și femeile fac cel putin un duș în fiecare zi de o durată de cca. 5 minute. Deci dacă toți membri familiei fac un duș zilnic consumul de apă va fi de 288 litri cu o baterie de duș clasică.Prin comparație un printr-o  baterie de duș economă cu senzor trece o cantitate de apă de trei ori mai mică. O baterie economă la duș este practică și pentru faptul că la duș se consumă mai multă apă caldă care este și mai scumpă.

O cantitate însemnată de apă se consumă și pentru spălarea toaletei. Un bărbat merge la toaletă în medie de 7 ori pe zi. Consumul de apă depinde și de tipul dispozitivului de spălare. Anul trecut vânzările de rezervoare econome au avut o creștere de 25% și statisticile pentru ultima jumătate de an arată un trend de creștere și mai accentuat spune Radomir Ambroz.

Să luăm ca exemplu consumul de apă al unei familii cu patru membri cu o baie echipată cu o toaletă.Consumul de apă zilnic a unei toalete este de 252 litri cu un dispozitiv de spălare clasic, cu o investiție intr-o unitate de spălare automată cu două cantități de spălare consumul va fi mai putin cu 140 litri. Comparând în continuare toaleta un dispozitiv de spălare clasic consumă 9 litri la o spălare, o toaletă cu un senzor cu doi timpi de spălare este un pic mai economică decât un rezervor cu două butoane de spălare, consumul este în medie de 4 litri la o spălare.Electronica poate monitoriza timpul petrecut de utilizator pe toaletă și decide dacă să realizeze o spălare scurtă sau lungă. Economia realizata prin investiția intr-un sistem de spălare cu sensor este considerabilă.Dacă se montează un pisoar cu senzor radar intr-o locuință unde locuiesc mai mulți bărbați consumul pe o spălare va fi de numai un litru deci economiile vor fi și mai mari. În plus fenomenul de capac de toaletă ridicat în permanență va dispărea, adaugă Radomir Ambroz.

Consumul de apă este evident în bucătărie unde ceea mai multă apă este consumată pentru spălarea vaselor. Este general valabil că utilizarea unei mașini de sapălat vase este mult mai economică, spălatul vaselor manual sub apă curgând în permanență consumă 200 litri de apă în zece minute. Pentru gătit se poate calcula cu o medie de 6 litri de apă pe zi.

În orice caz dacă calculăm nunmai cu apa utilizată pentru spălatul pe mâini, duș și spălarea toaletei economia care se poate realiza zilnic este de 447 litri de apă. Dacă cineva alege să investească în baterie de lavoar cu senzor, duș și sistem de spălare inteligente prin economiile realizate investiția se va amortiza în doi ani.